Saturday, 8 October 2011

Apakah itu Kristal

Proses pembentukan struktur kristal dari air atau dari bahan-bahan yang terlarut di dalam bendalir disebut sebagai proses penghabluran. Dalam erti kata yang lain, air yang sejuk mengalami perubahan fasa dari cecair kepada pepejal bermula dengan kristal ais kecil yang tumbuh sehingga membentuk struktur polihabluran. Sifat-sifat fizikal ais bergantung kepada saiz dan susunan kristal individu, atau bijirin, dan yang boleh dikatakan sebagai logam solidifying dari keadaan lebur. Struktur kristal bendalir akan membentuk bergantung pada kimia bendalir. Walaupun proses penyejukan biasanya menghasilkan pembentukan bahan kristal, bendalir boleh dibekukan dalam bentuk noncrystalline. Ini melibatkan penyejukan bendalir pesat bahawa atom tidak boleh kehilangan mobiliti. Noncrystalline, yang tidak mempunyai jarak jauh, dikenali sebagai bahan amorfus, vitreous, atau berkaca. Ia juga sering dirujuk sebagai pepejal amorfus, walaupun terdapat perbezaan yang berbeza antara pepejal kristal dan pepejal amorfus: paling ketara, proses membentuk kaca tidak melepaskan haba pendam pelakuran. Struktur kristal berlaku dalam semua kelas bahan-bahan, dengan semua jenis ikatan kimia. Hampir semua logam wujud di kawasan polihabluran; logam amorfus atau tunggal kristal mesti dihasilkan secara sintetik.Kristal yang Ionically terikat boleh terbentuk apabila pemejalan pelbagai garam, sama ada dari air yang lebur atau apabila penghabluran. Kristal yang Covalently terikat juga sangat biasa, contoh ketara yang menjadi berlian, silika, dan grafit. Bahan polimer biasanya akan membentuk wilayah kristal, tetapi panjang molekul biasanya menghalang penghabluran yang lengkap. Lemah van der Waals juga boleh memainkan peranan dalam struktur kristal; sebagai contoh, ini jenis ikatan longgar memegang bersama-sama kepingan heksagon-berpola di grafit. Bahan-bahan yang kristal mempunyai pelbagai kecacatan kristalografi. Jenis dan struktur kecacatan ini mungkin mempunyai kesan ke atas sifat-sifat bahan-bahan.

No comments:

Post a Comment